advokat-berlin: Дитина батьків-іноземців отримав німецьке громадянство

Що означає поняття «місце проживання»? Це місце, де людина постійно або переважно проживає. При наданні людині виду на проживання на території будь-якої держави, наприклад, у Німеччині, має на увазі, що ця людина буде постійно проживати (переважно проживати) на території цієї держави. Якщо ж людина, що має вид на проживання — мова ми, зрозуміло, поведемо про Німеччину — більшу частину часу — понад 6 місяців протягом календарного року — проводить за її межами, то вид на проживання він може втратити.

До нас в адвокатську канцелярію звернувся клієнт — назвемо його Микола. Він прийшов проконсультуватися у адвоката по питанню возз'єднання з дружиною. Як з'ясувалося з розмови адвоката з клієнтом, він громадянин України, має постійний вид на проживання в Німеччині, але більшу частину часу проводить в Україні. Тепер він одружився і хоче, щоб його дружина — теж громадянка України — отримала посвідку на проживання в Німеччині. В принципі, вони вже подали заяву на возз'єднання сім'ї, але все ж, Микола вирішив отримати консультацію у адвоката.

Адвокат роз'яснив клієнтові, що відповідно до § 30 Закону Німеччини про умови перебування іноземних громадян (Aufenthaltsgesetz) для возз'єднання іноземних подружжя на території Німеччини необхідно виконання деяких умов. У першу чергу, обидва чоловіки повинні бути повнолітніми; друге — чоловік, що проживає на території Німеччини, повинен мати дозвіл на законне перебування, тобто мати дозвіл на проживання; третє — чоловік, що проживає на території Німеччини, повинен мати достатній дохід, який в змозі забезпечити його самого і його дружину (чоловіка) без звернення за допомогою до держави; четвертий — чоловік, що проживає на території Німеччини, повинен мати житло, достатній для нього самого і його чоловіка (дружини). Крім того, чоловік, який має намір приїхати до Німеччини, повинен володіти німецькою мовою на побутовому рівні, і виконувати ряд інших умов.

І тут Микола зізнався адвокату, що він не може уявити доказів про наявність у нього доходів і житла. Тобто він має достатній дохід, не залежить від держави, але цей дохід він отримує від фірми, яка перебуває в Україні. Що стосується житла, то ще в 2008 році він почав будівництво квартири в житловому комплексі та виписався з квартири, в якій проживав за договором найму. Коли він приїжджає в Німеччину, він зупиняється у своїй квартирі. Але прописки він не має.

Адвокат порадив клієнту забрати у німецькому посольстві в Україні заяву про возз'єднання сім'ї, так як на той момент не було виконано всі передумови.

Микола з дружиною пішли раді адвоката і забрали свою заяву про возз'єднання сім'ї. Потім він зареєстрував у Німеччині власну фірму, відкрив магазин. Але прописатися в квартирі, мабуть, забув. Дружина часто приїжджала до нього в Німеччину — у неї була відкрита багаторазова Шенгенська віза.

В адвокатській канцелярії Микола з'явився разом зі своєю дружиною через два роки після першого звернення. Дружина Миколи була вагітна. Але вагітність протікала важко — у жінки піднімався тиск, турбували набряки. Адвокат порадив клієнтам звернутися до лікаря і отримати висновок про те, що дружина не може в даний час подорожувати — існує загроза її вагітність. Коли такий висновок було отримано, адвокат направив клопотання до відомство у справах іноземців з проханням видати жінці дозвіл на перебування на території Німеччини до народження її дитини.

Клієнтам адвокат роз'яснив, що їх дитина, народжена на території Німеччини, може отримати німецьке громадянство за умови, якщо вдасться довести, що його батько-іноземець більше 8 років на законних підставах проживає в Німеччині. У випадку, якщо дитині буде надано німецьке громадянство за народженням, його мати має можливість подати заяву про возз'єднання вже не з чоловіком-іноземцем, а з дитиною — громадянином Німеччини, що в їх ситуації значно вигідніше — для возз'єднання з чоловіком-іноземцем необхідно надати відомості про його доходи за останні 3 роки. А він може надати тільки за 2. При возз'єднання матері-іноземки з дитиною — громадянином Німеччини батькові не потрібно надавати доказів наявності у нього коштів для утримання сім'ї і їх походження, а матері не потрібно надавати сертифікат про складання тесту на знання німецької мови. Адвокат запропонував клієнтові зібрати і представити докази його постійного перебування на території Німеччини — це можуть бути телефонні рахунки, банківські рахунки, рахунки з магазинів, факт відвідування лікарів протягом останніх 8 років. Також доказом можуть бути квитанції про оплату різних страховок, штрафи за машину і т.п ..

Всі документи Микола зібрав, і адвокат подав заяву про надання дитині після його народження німецького громадянства, представив обґрунтування. Відомство у справах іноземців попросило надати свідоцтво про народження. А ЗАГС, в свою чергу, зажадав надати докази про наявність підстав для отримання дитиною німецького громадянства. Адвокат представив в ЗАГС всі необхідні документи і своє обгрунтування, і ЗАГС разом зі свідоцтвом про народження дав своє підтвердження про те, що всі передумови для надання дитині німецького громадянства виконані. Отримані документи адвокат направив у відомство у справах іноземців, і дитина Миколи отримав німецьке громадянство, а мама — вид на проживання в Німеччині терміном на 1 рік для здійснення опіки над неповнолітньою дитиною. Відомство у справах іноземців поставило мамі умова — протягом цього року пройти інтеграційний курс з вивчення німецької мови. При наданні документа про проходження інтеграційного курсу мамі вид на проживання буде продовжений ще на 2 роки. А через три роки, за умови виконання певних передумов, однією з яких є достатнє фінансове забезпечення і незалежність від держави у фінансовому плані, вона зможе претендувати на надання їй безстрокового виду на проживання.

Процес возз'єднання сім'ї у Миколи та його дружини розтягнувся на три довгих роки і міг закінчитися абсолютно непередбачуваним для них чином — втратою Миколою посвідки на проживання. Але все могло вирішитися набагато раніше, якби вони почали робити кроки для вирішення цього питання з відвідування адвоката.

Всі права захищені. При копіюванні і републікації статті посилання на першоджерело обов'язкове.

Дата публикации: 30.05.15