advokat-berlin: ВИЗНАННЯ ІНОЗЕМНОЇ ПРОФЕСІЙНОЇ КВАЛІФІКАЦІЇ: Новий шанс для трудових мігрантів

Не дивлячись на те, що Німеччина вже протягом багатьох років є центром економічної активності Європи, бичем сучасної економіки ФРН стала нестача кваліфікованих кадрів. Виникла проблема посилюється триваючим демографічним спадом і старінням населення, що призводить до зниження кадрового потенціалу в різних сферах економіки. При цьому заповнення трудового ринку відбувається досить нерівномірно, що призводить до виникнення так званих «дефіцитних професій», до яких в Німеччині зараховуються медсестри і працівники охорони здоров'я, фахівці з догляду за людьми похилого віку, фахівці засобів автоматизації, інженери та ін.
Природно, в умовах дефіциту робочої сили на німецькому ринку праці залучення трудових мігрантів, особливо з третіх країн, що не входять до складу ЄС, стало нагальною потребою. У зв'язку з цим першою правової спробою врегулювати дане питання стало вступ в 2012 році в силу закону Німеччини «Про визначення рівноцінності професійних кваліфікацій» (Gesetz ueber die Feststellung der Gleichwertigkeit von Berufsqualifikationen), метою якого є спрощення процесу визнання дипломів іноземних фахівців за рахунок введення єдиних критеріїв оцінки кваліфікації, що в підсумку повинно привести до більш ефективного використання придбаної за кордоном професійної кваліфікації на німецькому ринку праці.
Таким чином, завдяки зазначеному вище закону кожен, хто має намір отримати робоче місце на території Німеччини, має право ініціювати процедуру визнання отриманої за кордоном професійної кваліфікації, в рамках якої зазначена кваліфікація буде зрівняна з наявними в Німеччині вимогами до даної професії.
Особливе значення ця процедура має для тих, хто збирається працювати за так званою «регламентованої професії», тобто професії, для роботи з якої проходження державної процедури допуску і визнання професійної кваліфікації є обов'язковими (лікар, санітар, аптекар, інженер, вихователь тощо. ). Для визнання зазначених професій необхідне виконання чіткого переліку вимог, закріплених в спеціальних нормативних актах (наприклад, закон Німеччини «Про професіях, пов'язаних з доглядом за хворими» (Gesetz ueber die Berufe in der Krankenpflege).
Однак закріплення процедури визнання іноземних професійних кваліфікацій не привело до бажаного результату, тобто до значного скорочення дефіциту кваліфікованих фахівців, у зв'язку з чим, в серпні 2015 року в закон Німеччини «Про умови перебування, трудову діяльність і інтеграції іноземних громадян на території Федеративної Республіки Німеччини »(Aufenthaltsgesetz) був введений § 17a, що закріплює можливість отримання тимчасового дозволу на проживання в Німеччині з метою визнання отриманої за кордоном професійної кваліфікації. Зазначений дозвіл на проживання може бути видано після надання заявником відповідної довідки компетентного відомства, в якій міститься не тільки вказівку кваліфікації та дефіциту професійних або мовних навичок, а й необхідність адаптаційних заходів, спрямованих на визнання рівноцінності отриманої за кордоном кваліфікації.
Слід зазначити, що основною причиною введення вищевказаної норми став той факт, що до серпня 2012 року обов'язковою умовою для отримання згоди Федерального агентства праці на видачу тимчасового дозволу на проживання в Німеччині з метою здійснення професійної діяльності було закінчення процедури встановлення рівноцінності іноземної фахової кваліфікації, тобто відсутність істотних відмінностей з відповідною професією, що купується в Німеччині.
При наявності ж деякого дефіциту професійних або мовних навичок заявник міг отримати тимчасове дозволу на проживання в Німеччині для досягнення лише однієї чітко визначеної мети: наприклад, з метою відвідування мовних курсів (§ 16 Aufenthaltsgesetz), виробничого підвищення кваліфікації (§ 17 Aufenthaltsgesetz), здійснення практичної діяльності (§ 18 Aufenthaltsgesetz) та ін.
Однак нововведений § 17а закону Німеччини «Про умови перебування, трудову діяльність і інтеграції іноземних громадян на території Федеративної Республіки Німеччини» встановлює можливість отримання єдиного тимчасового дозволу на проживання в Німеччині з метою отримання освітніх заходів, які покликані компенсувати дефіцит, що перешкоджає визнанню іноземного диплома і, зокрема, доступу на німецький ринок праці. Зазначений дефіцит повинен бути визначений відповідним федеральним або земельним компетентним відомством Німеччини.
Освітні заходи, зазначені в § 17а вищезгаданого закону, включають в себе:
— Навчання в технікумах і професійно-технічних училищах,
— Підготовчі курси для здачі тестів на професійну придатність,
— Виробниче і межпроизводственную підвищення кваліфікації, що включає теоретичні та практичні елементи,
— мовні курси.
У разі, якщо мова йде не про виробничому навчанні, то освітня установа має бути державним або визнаною державою і мати відповідний рівень акредитації. Якщо ж необхідно провести виробниче освітній захід, то відповідний освітній план повинен бути перевірений Федеральним агентством праці, а дозвіл на проживання може бути видано лише за згодою зазначеного агентства.
При цьому можливе об'єднання різних освітніх заходів з метою усунення відповідного дефекту.
Дозвіл на проживання відповідно до зазначеного пункту видається максимальним терміном до 18 місяців.
При отриманні конкретної пропозиції робочого місця в Німеччині іноземець може також претендувати на отримання зазначеного вище дозволу на проживання з метою здачі іспиту для визнання своєї професійної кваліфікації.
Крім того, хотілося б підкреслити, що згідно нововведенню при отриманні тимчасового дозволу на проживання в Німеччині з метою визнання отриманої за кордоном професійної кваліфікації передбачена також можливість працевлаштування. Так, у разі, якщо трудова діяльність не пов'язана з освітніми заходами, який навчається має право працювати до 10 годин на тиждень без отримання згоди Федерального агентства праці. Однак, якщо робота тісно пов'язана з подальшою професійною діяльністю (наприклад, робота помічниці медсестри при визнанні кваліфікації медсестри в подальшому), то який навчається може працювати без обмежень за часом, отримавши згоду Федерального агентства праці. Однак при цьому він повинен мати затверджений зазначеним агентством пропозицію робочого місця для заняття в подальшому професійною діяльністю згідно визнаної кваліфікації.
Надалі після отримання відповідного визнання професійної кваліфікації заявник може клопотати про продовження відповідного дозволу на проживання на термін до одного року, з метою пошуку робочого місця, відповідного даної кваліфікації (при цьому мова може йти тільки про роботу за наймом).
Таким чином, законодавча новела в області визнання іноземних професійних кваліфікацій дозволяє ще більшій кількості кваліфікованих фахівців впевнено увійти на німецький ринок праці. Однак це під силу лише тим, хто зуміє дотриматися всіх формальностей і відповідати жорстким вимогам, встановленим нормативними актами Німеччини. З цієї причини ми настійно рекомендуємо Вам звертатися за допомогою до кваліфікованих адвокатів, які зможуть не тільки грамотно ініціювати процедуру, але і домогтися бажаного результату.
Всі права захищені. При копіюванні і передруку статті посилання на першоджерело обов'язкове.

Дата публикации: 06.03.16