Возз’єднання матері з неповнолітньою дитиною в Німеччині

13.09.2013 р вступили в законну силу деякі зміни імміграційного законодавства Німеччини, а саме, в закон, що регламентує основні вимоги перебування, трудової діяльності та інтеграції іноземних громадян у ФРН (Aufenthaltsgesetz). Про це ми вже багато писали у своїх статтях. Нагадаємо — внесені зміни спростили порядок возз'єднання іноземних батьків, які мають посвідку на проживання в Німеччині, зі своїми неповнолітніми дітьми — іноземцями, що проживають за межами Німеччини. Тепер позбавляти другого батька його батьківських прав більше не потрібно — достатньо його нотаріально засвідченої згоди про передачу всіх прав з опіки дитини другого з батьків. А якщо другого батька немає, тобто у свідоцтві про народження дитини в рядку «батько» стоїть прочерк, то і нотаріально засвідчена згода отримувати не потрібно. У такій ситуації потрібно лише довести, що дитина не може залишитися в країні проживання без матері, так як займатися його вихованням просто нікому. Тобто як і колись, потрібно довести наявність виняткового випадку.

Історії, про які ми розповідаємо на сторінках газети "Закон і Люди", не вигадані. Всі вони реальні і оповідають про непрості долі їхніх героїв, які, потрапивши в складну ситуацію, звернулися за допомогою до адвоката. А далі піде наша чергова історія про щастя і нещастя, любові і ненависті, а також про роль адвоката у вирішенні виниклих проблем.

Василь — так назвемо клієнта нашої адвокатської канцелярії — приїхав до Німеччини разом зі своєю родиною — дружиною та двома дітьми — по лінії пізніх переселенців. Тут всі члени сім'ї отримали німецьке громадянство, квартиру, встали на облік у центрі зайнятості населення. Сім'ї було надано соціальну допомогу. Василь довго шукав постійну роботу, але ці пошуки не увінчалися успіхом. Як це часто трапляється в подібних ситуаціях, між Василем і його дружиною почалися розбіжності і взаємні докори і претензії. Зрештою, все закінчилося розлученням. Щоб якось відволіктися від наслідків сімейної драми, Василь поїхав у відпустку в Росію. Там він познайомився з молодою жінкою — назвемо її Анна. Між чоловіком і жінкою виникли почуття, і вони вирішили одружитися. Шлюб зареєстрували у Росії, і Василь повернувся до Німеччини очікувати приїзду молодої дружини. Анна зібрала всі необхідні документи і подала заяву про возз'єднання сім'ї. Але тут виникла проблема. Справа в тому, що Анна раніше не перебувала у шлюбі, але у неї був неповнолітня дитина, тобто вона була одинока мати. Речі про усиновлення дитини між Василем та Ганною не було — вони просто не замислювалися про те, що хлопчик може стати перешкодою для їх возз'єднання. У посольстві Німеччини в Росії, куди Анна подала документи на возз'єднання з чоловіком, їй роз'яснили, що ніяких перешкод для її возз'єднання з чоловіком немає, а от її дитина поїхати з нею не може. Крім того, її чоловік в Німеччині не працює, є одержувачем соціальної допомоги, отже, коштів, на утримання її самої та її дитини, у нього немає. Що ж робити? Анна навіть думки не допускала, що вона може поїхати, залишивши свого малюка. Крім того, Ганна була вагітна. Всі ці новини вона повідомила чоловіку. Порадившись зі знайомими, Василь купив дружині Шенгенську візу в Чехію і сам вирушив туди. Під час відпочинку в Чехії жінка відчула себе погано — мабуть, позначилися хвилювання останніх місяців. Вони приїхали до Німеччини, і Василь звернувся за допомогою в нашу адвокатську канцелярію.

Адвокат роз'яснив клієнту, що в сформованій ситуації мають місце досить серйозні проблеми, оскільки його дружина приїхала до Німеччини не на возз'єднання сім'ї, а по Шенгенській візі. Що стосується її дитини — це ще одна проблема, так як закон передбачає, що возз'єднання іноземної дружини з її дитиною-іноземцем від першого шлюбу (або народженої поза шлюбом, але від іншого чоловіка) залежить від ряду умов. І перше з них — фінансова незалежність, тобто відсутність домагань на державну допомогу. У їхньому випадку ця умова не виконується. Однак, не все так безперспективно — його дружина вагітна, вагітність перебуває під загрозою, про що є медичний висновок. Отже, вона не може зараз покинути Німеччину і не може відправити до Росії свого малолітнього дитини, так як там йому не з ким жити. Адвокат запропонував клієнтам звернутися до лікаря і отримати медичний висновок про те, що стан вагітності Анни не дозволяє їй подорожувати, їй необхідний спокій і постільний режим. Коли такий документ був отриманий, адвокат підготував і направив у відомство у справах іноземців заяву з проханням надати можливість іноземному дитині іноземній подружжя громадянина Німеччини відвідувати школу з метою вивчення німецької мови. Роз'яснив ситуацію, що склалася, представив документи. Після розгляду заяви відомство дало дозвіл і направило дитини до школи. Незабаром Анна народила другу дитину, яка за народженням автоматично пробрёл німецьке громадянство.

Тут варто пояснити нашим читачам, що відповідно до закону Німеччини «Про громадянство» (StAG), діти, народжені в Німеччині, набувають громадянство Німеччини, скажімо так, кількома способами:

  1. за походженням — Abstammungsprinzip;
  2. за місцем народження — Geburtsrecht;
  3. в результаті прийняття в громадянство — Einbuergerung.

Тобто дитина отримує німецьке громадянство, якщо хоча б один з його батьків є німцем. З 01.01.2000 року в Німеччині діє наступне правило: дитина, народжена на території Німеччини, може отримати німецьке громадянство, навіть якщо батьки громадянами Німеччини не є, але, хоча б, один з батьків, до моменту народження дитини, законно проживає в Німеччині не менше 8 років, при цьому Німеччина є місцем його постійного (або переважного) перебування.

І так, дитина Анни і Василя народився на території Німеччини. Його батько є громадянином Німеччини, отже, і малюк автоматично придбав німецьке громадянство. Адвокат подав, від імені своєї клієнтки, відповідну заяву у відомство у справах іноземців на возз'єднання з дитиною — громадянином Німеччини. Заява була розглянута і задоволена — Ганні надано дозвіл на проживання до досягнення дитиною віку 18 років. Її старшому синові також був наданий дозвіл на проживання до досягнення нею віку 18 років, через винятковість випадку, який нам вдалося довести.

При цьому, відомство у справах іноземців зобов'язало Анну негайно почати відвідувати інтеграційний курс німецької мови. Але це практично було неможливо виконати. Адвокат підготував і направив у відомство листа з проханням надати його клієнтці відстрочку на 1 рік, так як вона — мати, що годує і доглядає за своїм новонародженим дитиною.

Ось так любов, прагнення до щастя і професіоналізм адвоката подолали всі бюрократичні бар'єри.

Всеправа захищені. При копіюванні і републікації статті посилання на першоджерело обов'язкове.

Дата публикации: 07.03.15